Adıyaman
Arap Çölleri’ni kuzeyden bir ay şeklinde saran bereketli toprakların üzerinde yer alan Adıyaman, uygarlıklar boyunca ticaretin ve kültürün anavatanıydı. Coğrafi konum açısından önemli bir alanda bulunan şehir bu sebeple farklı kültürlere de ev sahipliği yaptı. Fırat ve Dicle nehirlerinin arasında, en verimli toprakların üzerine kurulan şehir çok sayıda tarihi, kültürel ve doğal yapıyı da bünyesinde barındırıyor. Özellikle dünyanın 8. harikası olan Nemrut kalıntıları şehirde en ilgi çeken tarihi yapılardan. Daha yakından bakmak için sizi uygarlığın bu eşsiz noktasına davet ediyoruz.
Tarih ve Kültür
Adıyaman ili topraklarında en eski yerleşim dönemlerine ait izler bulunmaktadır. Adıyaman ili Palanlı köyü sınırları içerisindeki Palanlı Mağarasında yapılan incelemelerde burasının tarihinin M.Ö. 40.000 yıllarına kadar uzandığı belirlenmiştir. Samsat-Şehremuz Tepede yapılan arkeolojik incelemelerde M.Ö. 7.000 yılından M.Ö. 3.000-1.200 yılları arasındaki Tunç Çağı‘na kadar yerleşime ait izlere rastlanılmıştır. Hitit–Mitanni mücadelesi esnasında el değiştiren bölgenin M.Ö. 1.200 den sonraki dönemde karışık bir dönem yaşandı. 708 yılına kadar Geç Hitit Devletlerinden Kummuh’ların egemenliğinde kalan Adıyaman ili toprakları Asur hakimiyetine geçti. M.Ö. 6. yüzyılda bölgede başlayan Pers egemenliği Büyük İskender‘in bu devleti yıkmasıyla son buldu. Makedonya Krallığı hakimiyeti kısa sürmüş, Büyük İskender’in ölümüyle bölge generallerinden I. Seleukos Nikator tarafından M.Ö. 321′ de kurulan Seleukos İmparatorluğu topraklarına katılmıştır.
Seleukos İmparatorluğu‘ nun zayıfladığı dönemde yerel valilerden Ptolemaeus tarafından M.Ö. 163’te kurulan Kommagene Krallığı, Adıyaman’ın da içinde olduğu bölgeye egemen oldu. Günümüz Samsat ilçesi bu krallığın başkenti oldu. Adıyaman toprakları M.S. 72’de Roma hakimiyetine geçti. 395 yılında Roma İmparatorluğu‘nun ikiye ayrılmasıyla Bizans hakimiyeti başladı. 7. yüzyıldan itibaren İslâm akınları bölgede görülmeye başlamış ve 670 yılında yerleşiminde içerisinde olduğu bölge Emevî hakimiyetine geçmiştir. Emevî kumandanlarından Mansûr bin Ca’vene tarafından bugünkü Adıyaman il merkezindeki kale inşa ettirildi. Adıyaman merkez ilçesi Hısnımansûr (Mansur’un kalesi) olarak anılmaya başlandı. 758’de Abbâsî egemenliğine geçen bölge, 926-958 yılları arasındaki Hamdaniler döneminden sonra yeniden Bizans hakimiyetine geçti. 11. yüzyılda Türk akınlarına uğrayan yerleşim, ilk defa 1066’da Selçuklu kumandanı Gümüştekin tarafından alındı. Artuklu, Eyyûbî ve Selçuklu, İlhanlı, Akkoyunlu, Dulkadiroğulları ve Memlüklü hakimiyetinden sonra 1515 yılında Osmanlı egemenliğine geçti.
Adıyaman 22 Haziran 1954’te merkez, Besni, Gerger ve Kâhta ilçeleriyle on altı nahiyeden oluşan bir il oldu. Sonrasında Çelikhan, 1958’de Gölbaşı, 1960’ta Samsat, 1990’da Tut ve Sincik ilçe yapılarak Adıyaman’a dahil edildi.
Unfortunately no accommodations were found.
Unfortunately no tours were found.